FAQ

Wat is het verschil tussen Go Guts’ granola  en andere merken?

Ten eerste zitten ze boordevol noten, zaden en pitten, van wel 100% tot 50 %. Bij gewone granola’s is dit meestal 15% of minder. We gaan dus voor je dagelijks portie noten gewoon in je ontbijt.

Onze granola’s bevatten wel 10 tot 14 verschillende soorten vezels, dit is het grote verschil met gewone granola’s die meestal tot 70 % havervlokken als basis hebben. Het is duidelijk aangetoond dat de diversiteit van vezels in de voeding, de diversiteit van je darmflora mee bepalen, wat dan weer een zeer goede invloed heeft op je algehele gezondheid. Dat is onze prioriteit: de optimalisatie van je darmgezondheid!

Ook zijn we uniek in de toevoeging van extra prebiotische vezel wat je darmflora optimaal ondersteund: cicoreiwortevezel en psylliumvezel. Deze geven nogmaals een superboost aan je darmflora.

Ook bakken we in olijfolie op lage temperatuur, én zijn een deel van de noten achteraf vers toegevoegd zodat de voedingswaarde optimaal blijft.

Wat is het verschil tussen Go Guts’ gefermenteerde groenten en andere merken gefermenteerde groenten?

Er zijn bijna geen andere merken met levende gefermenteerde groenten te vinden in België en Nederland. Tip: zoek deze steeds in het koelvak, want je wil ‘levende’ gefermenteerde groenten. Degene in de gewone rekken zijn gepasteuriseerd, en missen dus het doel; ze bevatten niet de levende probiotica (levende bacteriën) die net zo gezond zijn voor de optimalisatie van je darmgezondheid.

ArtisanaLE GRANOLA

We hebben een eigen atelier en bakker in België, waar we onze granola’s volledig zelf produceren. Het lijnzaad wordt vers gebroken, zelfs onze noten worden deels met de hand gehakt. De granola’s worden wekelijks vers gebakken!

Wat zijn prebiotica?

Dit zijn koolhydraten die een superfood zijn voor onze darmflora. Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in  het lichaam bevorderen en daardoor een gezondheidseffect hebben. Ze gaan onze darmflora optimaal voeden, zodat ze meer vrije vetzuren zullen produceren, die een invloed hebben op bijna alle gezondheidsparameters van ons lichaam, voorbeelden hiervan zijn beta glucanen, psyllium, acacia poeder, inuline…

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die je kan vinden in onze gefermenteerde groenten. Ze hebben een gezondheidseffect wanneer ze in voldoende hoeveelheid worden ingenomen. In ons maag-darmkanaal zijn een groot aantal micro-organismen aanwezig. Deze noemen we darmmicrobiota en zijn betrokken bij allerlei belangrijke processen in ons lichaam, zoals de energiehuishouding, werking van het immuunsysteem, functioneren van de darmen, hersenfuncties… Je kan deze dus ondersteunen door probiotica in je voeding te implementeren! 

Hoe lang kan je gefermenteerde voeding bewaren?

De levende culturen in onze gefermenteerder groenten beschermen tegen de groei van ongezonde bacteriën die de groenten kunnen bederven.  Dit betekend dat ze lang te bewaren zijn. Als je ze gekoeld bewaard, kunnen ze wel tot 1 jaar goed blijven.

  • Gefermenteerde groenten zoals kimchi, zuurkool, rode biet zijn zeker 4 tot 6 maanden te bewaren, dit kan varieren tot wel 1 jaar.
  • Yoghurt en kefir: 1 – 2 weken
  • Kombucha: 1 – 3 maanden
  • Miso: 1 jaar 

Onthoud dat ze ook in de frigo nog zeer langzaam verder fermenteren, en de smaak en textuur nog verder zal veranderen. Als je ze vers eet, zullen ze de beste smaak en textuur hebben. Als je dagelijks je portie gefermenteerde groenten eet, zal dat dan ook geen probeem zijn! Als er schimmel op komt, een doffe kleur, en vieze geur krijgen, dan zijn ze vervallen. Als je twijfelt, gooi je ze best weg.

Is gefermenteerde voeding die al gekookt is en dus geen levende bacteriën meer bevatten, zoals zuurdesen en tempeh nog steeds gezond?

De levende culturen in de zuurdesemstarter verteren koolhydraten van de bloem, en maakt het eindproduct zo beter verteerbaar en zachter voor het gastro intestinaal systeem. De fermentatie breekt ook de fytinezuren in het brood af, en geeft zo betere absorptie van vitamine en mineralen… Terwijl de levende probiotica gedood worden door verhitting, blijven de prebiotica zoals de beta-glucanen wel hun werk doen.

Is gepickelde voeding hetzelfde als gefermenteerde voeding?

Pickelen is een ander proces, en maakt geen levende bacteriën. Pickelen is het voedingsmiddel in een een zure vloeistof weken om zo een zure smaak te bekomen. Dus deze leveren niet de gezondheidsvoordelen, ga voor het echte spul!

Kan ik niet gewoon een prebiotica nemen ipv gefermenteerde voeding?

Een heel duidelijk antwoord is nee. De probiotica in pilvorm kan je niet zien als een vervanging voor gefermenteerde voeding. Studies tonen aan dat het nemen van probiotica supplementen maar een tijdelijk effect heeft. Ze hebben zeker hun nut in specifieke situaties, zoals wanneer je antibiotica neemt. Maar gefermenteerde voeding heeft veel meer te bieden op een dagelijkse basis.

We kunnen volwaardige voeding niet reduceren tot hun individuele nutriënten of bacteriën, om hun gezonde effecten te bewijzen. Gefermenteerde voeding bevat probitoca, en we weten dat die goed voor ons zijn, maar als je bijvoorbeeld zuurkool eet, eet je ook vezels, antioxidanten, melkzuren, vitaminen en mineralen, om er maar paar te noemen. De wetenschap is nog steeds aan het leren waarom het totaal pakket steeds betere resultaten geeft dan de aparte componenten.

Juist zoals een multivitaminen supplement een dieet dat arm is aan fruit en groenten niet kan goedmaken, zo zal ook een probiotica suppelment niet dezelfde voordelen hebben als gefermenteerde voeding. Het is altijd beter om vanuit de bron te vertrekken en met voeding als eerste strategie te werken als het mogelijk is.  

Prijzen?

Onze granola's zijn in België en zonder enige toegeving aan kwaliteit gemaakt. De granola’s bestaan volledig (Nuts about you) of voor 70 % (Natural dream) uit noten, dit is uniek, maar ook een zeer dure grondstof (zo’n 20 keer duurder dan havermout, wat de basisgrondstof is van de meeste granola’s). Ook gebruiken we extra vierge olijfolie. De grondstoffen zijn volledig biologische en we zijn hiervoor gecertificieerd. Deze hogere basisgrondstofprijs zorgt ervoor dat onze producten duurder uitvallen. Maar dit is juist onze sterkte, we doen geen toegevingen op kwaliteit!

Ook onze gefermenteerde groenten zijn artisanaal gemaakt, met verse biologische groentjes en ze zijn bovendien niet gepasteuriseerd. Dit willen zeggen dat de levende bacteriën die net bijdrage aan een gezonde darmflora nog aanwezig zijn! Het fermentatie proces is tijdsintensief. Het is gedaan met veel geduld en kennis, zo zijn we tot onze gefermenteerde groentjes gekomen en hun prijsgeving. 

Afwijkende vorm/gewicht/kleur?

Alles is artisanaal bereid, zo kunnen onze gefermenteerde groenten en granola’s wel verschillen in kleur, smaak en structuur. Dit kunnen we niet vermijden, en zien we niet als reden voor retourzending, dit is nu eenmaal eigen aan handgemaakte producten.

MIJN BESTELLING IS VERTRAAGD TIJDENS HET TRANSPORT?

Onze groenten zijn gefermenteerd en geconserveerd en kunnen voor langere tijd bij kamertemperatuur blijven. Ze moeten echter het best in de koelkast worden bewaard zodra je ze ontvangt en voor langdurige opslag. Maar als je bestelling een paar dagen is vertraagd in het transport, hoef je je geen zorgen te maken.

 

MIJN POT GEFERMENTEERDE GROENTEN LEKT?

Maak je geen zorgen. Het is heel normaal dat onze potten met groenten soms lekken tijdens het transport en de deksels een beetje losser komen te zitten. Dit komt door de voortdurende fermentatie van de bacteriën in de potten en de deksels zijn ontworpen om niet te strak af te sluiten en de CO2 te laten ontsnappen. Omdat onze potten niet vacuüm verpakt zijn, is er geen verzegeling om te verbreken en de houdbaarheidsdatum blijft ongewijzigd. Als er iets gelekt heeft, spoel het dan af en zet het in de koelkast. Als het lijkt alsof het deksel bol staat, kun je een beetje druk uit de pot laten ontsnappen door het deksel iets te openen en vervolgens weer te sluiten - maar doe dit wel boven de gootsteen, omdat soms de echt actieve potten bruisend kunnen zijn.

 

MIJN POT IS KAPOT?

Dat is vervelend! Als je geen foto hebt meegestuurd met je oorspronkelijke vraag, stuur ons dan nog een e-mail met een foto van de schade en een beschrijving van het product (als dit niet duidelijk is op de afbeeldingen), en we sturen je direct een vervanging.

 

WAT IS DE HOUDBAARHIEID?

Onze potten en flessen kunnen vele weken (zelfs maanden) meegaan in de koelkast, zelfs als ze geopend zijn. Over het algemeen geldt: als het er goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt, is het veilig om te eten. Je kunt ook onze website raadplegen voor meer informatie over dit onderwerp - www.goguts.be.

 

HOEVEL MOET IK VAN DE GEFERMENTEERDE GROENTJES ETEN?

Als je nieuw bent met gefermenteerd voedsel, begin dan klein. We raden aan te beginnen met een lepel groenten. Als je eraan gewend raakt, kun je geleidelijk aan iets meer nemen. Met gefermenteerd voedsel is regelmatig en matig eten de beste aanpak - letterlijk de beste geneeskunde.

inboxusercartcrossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram