Wat is dat nu 'je darmflora'?

Zoals sommige van jullie misschien weten, start de vertering van wat je eet in de maag, daarna wordt het grootste deel van de voeding verder verteerd in je dunne darm, en tenslotte gaan al de laatste onverteerbare delen door naar de dikke darm. Onze vezels uit de voeding, waarvan we vroeger dachten dat die alleen diende om goede stoelgang te maken, gaan dus door naar deze dikke darm, die vezels worden hier voor 15 %  verteerd door onze verteringshormonen, maar vooral door een immense hoeveelheid bacteriën in onze dikke darm. Hier zit de nieuwe ontdekking van de laatste jaren. Het is deze groep bacteriën, ook wel bekend als de darmflora, die veel meer blijkt te doen dan enkel zorgen voor een goede stoelgang. Een gezonde darmflora produceert stofjes: de postbiotica genoemd, dit leg ik je graag kort uit:

Prebiotica zijn de voeding voor de bacteriën in je darmen, dit zijn de vezels zelf (de oplosbare), vezels komen altijd van planten: dus ze zitten in groenten, fruit, noten, zaden, pitten, volle granen en peulvruchten. Onze granola’s bevatten een grote variatie aan vezels, dit is dus een eerste boost voor je darmflora!

Probiotica zijn de bacteriën zelf, deze groeien vanzelf in de darmen door de juiste vezels, maar kan je ook toevoegen in je dagelijkse voeding, ze zitten bijvoorbeeld in levende gefermenteerde voeding zoals levende yoghurt, gefermenteerde groenten zoals zuurkool, kimchi, rode kool... Deze gefermenteerde groenten kan je ook bij onze producten terugvinden.

Postbiotica zijn de gezonde stofjes die deze gezonde darmen dus gaan produceren door een samenspel van pre- en probiotica.

Je darmflora is eigenlijk een uitgebalanceerd ecosysteem. Je kan de vergelijking maken met het regenwoud. Hier wonen ook duizenden soorten aan bomen, bloemen, planten, zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën, reptielen en insecten onder een warm en nat dak, een heleboel dus, waar het evenwicht tussen al deze factoren cruciaal is om tot een gezond en florerende regenwoud te komen.

Bij ons darmflora is dat juist hetzelfde, diversiteit van soorten vezels is cruciaal voor evenwicht in ons microbiota, ook wel bekend als de gehele darmflora. Bij iedere hap die we nemen, gaan deze aan de slag. Ze helpen het eten afbreken en er het beste uit te halen.

Ons eten is ook hun eten. Iedere voedingskeuze die je maakt, zal een bepaalde groep microben ondersteunen en andere verwaarlozen. Als je een bepaalde voedingsgroep elimineert uit je voeding, zal deze bacterie- of microbegroep na een tijdje uitsterven.

Ons darmflora is dus continu aan verandering onderhevig en de samenstelling is hierdoor net zo persoonlijk als een vingerafdruk! De voordelen van een gezonde darmflora zijn dus immens en toch blijft onze maatschappij gefixeerd op andere, minder gezondheidsbepalende dilemma’s:

  • Eet ik wel voldoende eiwitten? Het antwoord is simpel, ja, dit is gewoon geen issue in de westerse maatschappij, we eten zelfs te veel aan eiwitten, terwijl het tekort aan vezels schrijnend is, de Belg eet gemiddeld 18 g vezels per dag, wat best 30 g is, en liefst nog meer voor bovenstaande redenen.
  • Zo is een ten tweede een overvloed aan verschillende diëten: Eet ik best keto, vegan, of moet ik macro’s tellen…?  Er komt uit onderzoek dat mensen die het meest plantaardig eten, met een zo groot mogelijke variatie (denk dan aan het voeden van verschillende bacteriën, een florerend regenwoud) het langst en gezondst leven, alle andere manieren hebben geen bewijs van voordeel op lange termijn.
inboxusercartcrossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram