Is er een magische oplossing?

Voordelen van gefermenteerde voeding

Geen enkel voedingsmiddel is “de magische oplossing”, maar we kunnen wel stellen dat gefermenteerde voeding magische kwaliteiten heeft! Ze bevatten tal van nutriënten en ze zijn uniek in hun probiotische kenmerken. Gefermenteerde voeding boost je vertering, je metabolisme en je algehele gezondheid.

Gefermenteerde voeding wordt gemaakt door het proces van microbiële groei en het afbreken van zetmeel en suikers door de goede bacteriën. Dit natuurlijk proces resulteert in een voedingsproduct dat vol zit met levende goede bacteriën, gekend als probiotica.

Er zijn wel duizenden types van gefermenteerde voeding geconsumeerd door culturen over heel de wereld. Fermenteren van voeding is een bewaartechniek die al gebruikt wordt sinds mensenheugenis. Het zorgde voor veilig, lang te bewaren voeding en voedselvoorziening. Wist je dat sommige van de groepen mensen die het langs leven op deze planeet vandaag dagelijks gefermenteerde voeding eten?

Als voorbeeld de 100 jarige van het Japans eiland Okinawa, een van de langst levende culturen in deze moderne wereld eten gefermenteerde soja producten zoals miso, tempeh en natto als een centraal deel van hun eetgewoonte.

Zo ook de Sardinezen, een groep mensen uit het mediteraans gebied, die ook zeer lang leven, consumeren zuurdesembrood, een gefermenteerd graanproduct in hun dieet.

Het is duidelijk dat levensstijlen die gefermenteerde voeding bevatten, speciale voordelen voor je gezondheid en een lang leven geven.

Waarom is gefermenteerde zo’n nutritioneel powerhuis? Om de voordelen van gefermenteerde voeding te begrijpen en te appriëcieren, moeten we eerst wat uitleg geven over de basis van het microbioom (darmflora in de volksmond).

Je lichaam is een gastheer voor een community van trilloenen micro-organismen die samen het microbioom voorstellen.  Het grootste deel hiervan zit in onze darmen. Hier beïnvloeden ze alles,  van de integriteit van de darmwand, tot de gevoeligheid van ons immuunsysteem.

De wetenschap ontdekt, dat het duidelijker en duidelijker is dat de diversiteit van het microbioom cruciaal is! Verschillende types van bacteriën, gisten, schimmels, vertegenwoordigen unieke functies die invloed hebben op ons lichaam om verterting te helpen, inflammatie te reguleren, immuniteit te ondersteunen, je gemoed te beïnvloeden en zelfs je bloedsuikerspiegel en bloedruk te reguleren.

Als er minder types van microben in je microbioom zitten, verliest het zijn kracht om het nodige werk te doen. Als het microbioom minder divers wordt, worden de darmen gevoeliger voor schade, en vitale bescherming kan dan verloren gaan. Zonder de anti inflammatoire werking en immuun regulatie van een gezond microbioom, verhogen de risico’s op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Het is dus duidelijk dat ons darmflora een zo groot mogelijke diversiteit nodig heeft, gefermenteerde groenten met levende probiotica zijn de ideale toevoeging aan je levensstijl om je darmen gevarieerder te maken! 

inboxusercartcrossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram