Het belang van probiotica en prebiotica voor je darmgezondheid

Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede spijsvertering, een sterk immuunsysteem en zelfs voor onze mentale gezondheid. Twee termen die vaak genoemd worden in relatie tot darmgezondheid zijn probiotica en prebiotica. Maar wat zijn probiotica en prebiotica precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor je darmen?

 

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal "goede" bacteriën, die gunstig zijn voor je darmen wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze helpen bij het herstellen van evenwicht in de darmflora, ondersteunen een gezonde spijsvertering en kunnen zelfs het immuunsysteem versterken. Voedingsmiddelen zoals onze gefermenteerde groenten, yoghurt, kefir, kombucha... zijn rijk aan probiotica.

Voordelen van gefermenteerde groentjes

  • Ze bevatten veel verschillende microben, diversiteit is super belangrijk in je darmmicrobioom! Dit onderscheidt gefermenteerde groenten van probiotica pillen, waar de diversiteit lager is.
  • De microben hebben de gefermenteerde voeding alvast wat verteerd en getransformeerd, waardoor het voor ons mensen wat makkelijker te verteren is. Voor mensen met een prikkelbare darm of verteringsproblemen is dit een groot voordeel.
  • De fermentatie zorgt voor stofjes die gezondheidsbevorderend zijn. Stofjes die je niet kan vinden in normaal niet-gefermenteerd voedsel.
  • Fermentatie kan de hoeveelheid mineralen, vitaminen en anti-oxidanten vergroten.
  • Een dieet met veel gefermenteerde producten kan leiden tot lagere ontstekingswaarden.

Prebiotica

Prebiotica daarentegen zijn plantaardige vezels die dienen als voedsel voor de goede bacteriën in je darmen. Ze helpen de groei en activiteit van deze gunstige bacteriën te bevorderen. Voedingsmiddelen zoals haver, noten, zaden, pitten en volkoren granen zijn goede bronnen van prebiotica.

Onze granola's vormen een goede bron van prebiotica, in een grote diversiteit. Ze bevatten 14 verschillende soorten vezels en we hebben zelfs een prebiotische vezel toegevoegd, dit is extra goed voedsel in voor de bacteriën in je darmen!

Door zowel probiotica als prebiotica op te nemen in je dieet, kun je de diversiteit en het evenwicht van je darmflora ondersteunen. Dit kan leiden tot een betere spijsvertering, een sterker immuunsysteem en zelfs een positief effect hebben op je algehele gezondheid en welzijn.

 

Het is belangrijk om te streven naar een gevarieerd dieet dat zowel probiotica als prebiotica bevat, en om te luisteren naar de signalen van je lichaam. Als je merkt dat je spijsvertering verbetert en je je over het algemeen beter voelt, dan is de kans groot dat je darmen ook profiteren van de inname van deze goede bacteriën. Probeer zeker het startpakket van Go Guts eens, zo kan je een maand zelf testen hoe het voelt om gefermenteerde groentjes te eten en een grote diversiteit aan vezels uit onze granola's!

inboxusercartcrossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram